Design, Synthesis, and Characterization of Porous Dendritic Polymers for Gas Sensor Applications - Büyükçakır, Onur; Büyükçakır, Onur; Zeybek, Hüseyin (01. Izmir Institute of Technology, 2024)
Polifenilen dendrimerler (PPD'ler), yüksek oranda dallanmış 3D küresel yapıları ile ayırt edilen makromoleküllerdir. PPD'ler genellikle merkezi çok fonksiyonlu bir çekirdek molekül etrafında fenil halkaları ve uç gruplara sahip dallarla inşa edilir. PPD'ler fizikokimyasal olarak kararlı ve sağlam yapılar sunan rijit, şekil değiştirmeyen fenil halkalarından oluşur. Bu karakteristik özellikleri PPD'leri ışık hasadı, organik elektronik, katalizörler gibi birçok uygulamada kullanılmak üzere umut verici bileşikler haline getirse de, katı haldeki gözeneksiz yapıları nedeniyle gaz ve enerji depolamada kullanımları sınırlıdır. Bu tez, fonksiyonel PPD'leri gözenekli dendritik polimerlere (PDendP'ler) dahil etmek için yeni bir modüler yaklaşım benimsemeyi amaçlamaktadır; bu yaklaşım, 'kalıcı-şekilli dendrimerleri' organik bağlayıcılarla polimerize ederek gerçekleştirilmektedir. Şekli bakımından kalıcı PPD'lerin monomer olarak kullanılması, PDendP'lerde yüzey alanlarının ve gözenekliliklerinin öngörülebilirliğini ve kontrol edilebilirliğini artıran yerel bir düzen sunar. Bu bağlamda, bu yaklaşım PDendP'lerde yapı ve işlevsellik üzerinde hassas moleküler kontrol sağlar. Bu tez, üç farklı PDendP hazırlamak için ditopik bir bağlayıcı kullanarak üç nesil PPD'nin polimerleştirilmesini önermiştir. Bu nedenle, yüzeyde bromo atomlarına sahip üç nesil PPD sentezlenmiş ve bu PPD'ler Suzuki eşleşme reaksiyonları yoluyla bağlayıcı olarak 1,4-bis(4,4,5,5-tetrametil-1,3,2-dioksaborolan-2-il)benzen kullanılarak polimerleştirilmiştir. PDendP'ler ve PPD'ler NMR, FT-IR, BET, TGA, XRD, SEM ve EDX dahil olmak üzere çeşitli analitik teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Sentezlenen tüm polimerler, PDendP'lerin kemorezistör sensör uygulamaları için bir algılama malzemesi olarak potansiyelini araştırmak amacıyla etanol buharına maruz bırakılmıştır. Islak laboratuvar ortamındaki sonuçları güçlendirmek için hesaplamalı simülasyonlardan yararlanılmıştır.

Polyphenylene dendrimers (PPDs) are macromolecules distinguished by their highly branched 3D globular structures. PPDs are generally constructed around a central multi-functional core molecule with branches having phenyl moieties and end groups. PPDs consist of rigid, shape-persistent phenyl rings offering physicochemically stable and robust structures. Although these characteristic features make PPDs promising compounds to be used in many applications such as light harvesting, organic electronics, and catalysts, their gas and energy storage usage is limited due to their non-porous structure in the solid state. This thesis aims to take a novel modular approach to incorporate functional PPDs into porous dendritic polymers (PDendPs), which is accomplished by polymerizing 'shape-persistent dendrimers' with organic linkers. Using shape-persistent PPDs as monomers offers a local order in PDendPs, improving the predictability and controllability of their surface area and porosity. In this regard, this approach allows precise molecular control over structure and functionality in PDendPs. This thesis proposed polymerizing three generations of PPDs using a ditopic linker to prepare three different PDendPs. Therefore, three generations of PPDs having bromo atoms at the periphery were synthesized, and these PPDs were polymerized using 1,4-bis(4,4,5,5-tetramethyl-1,3,2-dioxaborolan-2-yl)benzene as linker via Suzuki coupling reactions. PDendPs and PPDs have been characterized using various analytical techniques, including NMR, FT-IR, BET, TGA, XRD, SEM, and EDX. All synthesized polymers were exposed to ethanol vapor in order to investigate PDendPs' potential as a sensing material for chemiresistor sensor applications. Computational simulations were exploited to reinforce outcomes in wet-lab media.
Gaz Sensör Uygulamaları için Gözenekli Dendritik Polimerlerin Tasarımı, Sentezi ve Karakterizasyonu
Includes bibliographical references (leaves. 96-107).
Thesis (Doctoral)--Izmir Institute of Technology, Chemistry, Izmir, 2024
Text in English; Abstract: Turkish and English
Keywords: Chemistry, Organic.; Gas detectors; Dendrimers; Polymers; Chemistry; Electrochemical Sensors; Computational Chemistry; Supramolecular Chemistry