Akdeniz adalarında sürdürülebilir su yönetimi için doğa tabanlı çözümler, vaka incelemesi: Bozcaada - Baba, Alper; Şamiloğlu, Bilgesu (01. Izmir Institute of Technology, 2024)
Çevresel ve toplumsal zorlukları çözmek için doğal süreçlerden yararlanmayı içeren NBS, geleneksel mühendislik yaklaşımlarına sürdürülebilir bir alternatif sunmaktadır. Araştırma, yağmur suyu toplama, teraslama ve yönetilen akifer beslemesi dahil olmak üzere bir dizi NBS tekniğini incelemektedir. Bu tekniklerin, Akdeniz bağlamında su güvenliğini artırma, sürdürülebilir turizmi teşvik etme ve yerel istihdamı destekleme potansiyellerini değerlendirmektedir. Çalışma, bir örnek olay olarak Bozcaada'ya özel olarak odaklanarak, Akdeniz adalarındaki su yönetimi zorluklarının üstesinden gelmek için Doğa Temelli Çözümlerin (NBS) potansiyelini araştırmaktadır. Literatür taramasını saha çalışması ve paydaş görüşmelerinden elde edilen niceliksel ve niteliksel verilerle birleştiren çalışma, Bozcaada'nın su yönetimi açısından karşılaştığı zorlukların ayrıntılı bir analizini sunmaktadır. Araştırma, hem insan popülasyonlarına hem de ekosistemlere fayda sağlayan sürdürülebilir çözümler sağlamak için NBS'nin yerel çevresel ve sosyal koşullara nasıl uyarlanabileceğini vurgulamaktadır. Bozcaada vaka çalışması, NBS'nin su kıtlığı, tarımsal su kullanımı ve turizmin etkileri ile ilgili sorunların çözümünde uygulanabilirliğini ortaya koyarken, aynı zamanda NBS'nin Akdeniz adalarında daha geniş bir şekilde uygulanmasına dair içgörüler sunmaktadır. Çalışmanın bulguları, NBS'nin yalnızca su güvenliğini artırmakla kalmayıp aynı zamanda yerel halkın katılımını teşvik ederek, turizmi geliştirerek ve tarımsal verimliliği destekleyerek sosyal sürdürülebilirliğe de katkıda bulunduğunu göstermektedir. Çalışma, NBS'nin Akdeniz bölgesinde sürdürülebilir su yönetimi için temel bir strateji olarak daha geniş çapta benimsenmesini teşvik etmek amacıyla gelecekteki araştırma ve politika geliştirmeye yönelik önerilerle sona ermektedir.

Nature-based solutions (NBS) offer a sustainable substitute for conventional engineering methods by utilizing natural processes to solve societal and environmental problems. In this thesis, Bozcaada is used as a case study to investigate the potential of nature-based solutions (NBS) to solve water management problems on Mediterranean islands. The study examines a range of NBS practices, including controlled groundwater recharge, terracing and rainwater harvesting, and assesses their potential to improve local employment, promote sustainable tourism and strengthen water security in the Mediterranean. The study presents a comprehensive analysis of the water management challenges facing Bozcaada, integrating quantitative and qualitative data from field studies and stakeholder interviews as well as a literature review. The study illustrates how NBS can be tailored to the specific environmental and social needs of a community, providing long- term solutions that benefit both ecosystems and people. The case study of Bozcaada provides insights into the potential wider application of NBS on Mediterranean islands and shows how it can be used to address challenges related to water scarcity, agricultural water use and the impacts of tourism. The conclusions of the study show that NBS promotes local community engagement, stimulates tourism and increases agricultural production, in addition to improving water security and social sustainability. The thesis concludes with recommendations for further research and policy formulation to promote wider acceptance of NBS as an important strategy for sustainable water management in the Mediterranean region.
Nature-based solutions for sustainable water management in the mediterranean islands, case study: Bozcaada
Includes bibliographical references (leaves. 127-137).
Thesis (Master)--İzmir Institute of Technology, İzmir, 2024
Text in English; Abstract: Turkish and English
Keywords: Water resources development; Water harvesting; Aquifers