Determination of Suppressed & Diverted Travel Demands: İzmir Case Study - Kurt, Tilbe; Duvarcı, Yavuz (01. Izmir Institute of Technology, 2024)
Şehir plancıları, ulaşım mühendisleri ve politika yapıcılar etkili ulaşım sistemleri tasarlamak, politikalar oluşturmak ve yatırım stratejileri geliştirmek için halktan gelen verilere güvenirler. Bu hayati bilgilerin toplanması, seyahat talebi verilerini yakalayan hane halkı anketleri gibi yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu verileri analiz etmenin önemli bir yönü, bastırılmış ve yönlendirilmiş seyahat taleplerini incelemeye odaklanarak, görünür talepler ile gizli talepler arasındaki farkı anlamaktır. Bu talepler, daha etkili ulaşım politikaları ve planlama stratejileri geliştirmek için anahtardır. Bu tezin temel amacı, bastırılmış ve yönlendirilmiş talepler arasındaki farkları keşfetmek için İzmir'deki seyahat taleplerini belirlemek ve analiz etmek, bunları gerçek seyahat davranışlarıyla karşılaştırmaktır. Bu araştırma, İzmir'i temsil eden yaklaşık 913 katılımcıyla yürütülen bir çevrimiçi anketten elde edilen verilerden yararlanmaktadır. Anket, hem belirtilen hem de açıklana tercih tekniklerini kullanarak mevcut seyahat davranışlarının yanı sıra bastırılmış ve yönlendirilmiş talepleri değerlendirdi. Ki-kare testi kullanılarak yapılan ilk analizler, yönlendirilmiş ve bastırılmış talepler arasında mevcut seyahat davranışlarına kıyasla önemli farklılıklar olduğunu ortaya koydu. Daha ileri kategorik veri analizi, tüm talep türlerinin mevcut seyahat tercihleriyle önemli bir ilişkiye sahip olduğunu gösterdi. Özellikle, bastırılmış ve yönlendirilmiş talepler, raylı sistemlere yönelik güçlü bir tercihle, mod seçiminde en yaygın olanıydı. Çalışma, talebin %43'ünün mod tarafından yönlendirildiğini, talebin %80'inin ise bastırıldığını buldu. Ek olarak, katılımcıların %25'i, seyahat taleplerini belirlemede en etkili faktör olarak trafik sıkışıklığını gösterdi.

City planners, transportation engineers, and policymakers rely on data from the public to design effective transportation systems, create policies, and develop investment strategies. Gathering this vital information is achieved through methods such as household surveys that capture travel demand data. A crucial aspect of analyzing this data is understanding the difference between apparent demands and latent demands, with a focus on examining suppressed and diverted travel demands. These demands are key to developing more effective transportation policies and planning strategies. The primary objective of this thesis is to identify and analyze travel demands in Izmir, comparing them with actual travel behaviors to explore the differences between suppressed and diverted demands. This research draws on data from an online survey conducted with approximately 913 participants representing Izmir. The survey assessed current travel behaviors as well as suppressed and diverted demands, using both stated and revealed preference techniques. Initial analyses using the chi-square test revealed significant differences between diverted and suppressed demands compared to current travel behaviors. Further categorical data analysis showed that all demand types had a significant relationship with current travel preferences. Notably, suppressed and diverted demands were most prevalent in modal choice, with a strong preference for rail systems. The study found that 43% of the demand is diverted by mode, while 80% of the demand is suppressed. Additionally, 25% of participants cited traffic congestion as the most influential factor in determining their travel demand.
Bastırılmış ve yönlendirilmiş seyahat taleplerinin belirlenmesi : İzmir örneği
Text in English; Abstract: Turkish and English.
Includes bibliographical references (leaves. 106-109).
Thesis (Master)--Izmir Institute of Technology, City and Regional Planning, Izmir, 2024
Keywords: Urban transportation policy; Choice of transportation; Transportation, Planning